نىشاپۇر: تۈزىتىلگەن نەشرى ئارىسىدىكى پەرق

Content deleted Content added
قۇرۇلغان بەت 'نىشاپۇر (ڧارسچە: نیشابور) ئىراننىڭ رازاۋى خۇراسان ۋىلايەتىدە بىر شەھەر. مەشھەد يا...'
 
No edit summary
1 -قۇر:
نىشاپۇر ([[ڧارسچە]]: نیشابور) [[ئىران|ئىراننىڭ]] رازاۋى خۇراسان ۋىلايەتىدە بىر شەھەر. مەشھەد ياقىنلارىدا، بىنالۇد تاغىنىڭ جەنۇبىي ئېتەكلەرىدىكى مۇنبەت ۋە تۈزلەڭلىك بىر ۋادىغا جايلاشقان شەھەر يېزائىگىلىك ۋە تىجارەت يولى بىلەن ئىران ئىقتىسادىغا بۈيۈك ھەسسە قوشماقتا.
 
== ئۆتمۈشى ==
مەشھەد ياقىنلارىدا، بىنالۇد تاغىنىڭ جەنۇبىي ئېتەكلەرىدىكى مۇنبەت ۋە تۈزلەڭلىك بىر ۋادىغا جايلاشقان شەھەر يېزائىگىلىك ۋە تىجارەت يولى بىلەن ئىران ئىقتىسادىغا بۈيۈك ھەسسە قوشماقتا.
تارىخ بويىچە خۇراسان رايونىنىڭ مەدەنىيەت ۋە تىجارەت مەركەزى سۈپىتىدە بىلىنگەن، يىپەك يولى ئۈستىدىكى
 
Tarihi boyunca [[Horasan]] bölgesinin kültür ve ticaret merkezi olarak bilinen, [[İpek Yolu]] üzerinde bulunan şehrin adı [[Bişapur]] gibi [[Sasani]] hükümdarı [[I. Şapur]]'dan gelmektedir. Bu dönemde altın devrini yaşayan şehir, Horasan bölgesinin Araplarca alınmasından sonra önemini yitirdi. [[Safeviler]] devrinde yine önemi artmaya başlayan şehir, [[Büyük Selçuklu Devleti|Selçuklu]] sultanlarının ikamet yeri olmuştur. 1221 yılındaki Moğol saldırıları ve 1280 yılındaki büyük bir deprem sonrası şehir büyük yıkıma uğradı.
 
[[Ömer Hayyam]] ve [[Ferîdüddîn-i Attâr|Ferîdüddîn-i Attâr-i Neyşaburi]] iki önemli şair ve arif kişi bu şehirde yaşamışlardır.
 
Kent tarihindeki en büyük olay [[18 Şubat]] [[2004]]'te yaşanmıştır. [[Kükürt]] ve [[benzin]] yüklü bir tren katarı kent istasyonunda iken, meydana gelen küçük bir deprem dolayısıyla [[Ray|raydan]] çıkmış ve meydana gelen patlama ile yangında 295 kişi ölmüş, 450 kişi ise yaralanmıştır.