ئەندەلۇس: تۈزىتىلگەن نەشرى ئارىسىدىكى پەرق

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
 
11 -قۇر:
[[750]] yılına kadar Endülüs Emevîleri'nin gönderdiği valiler tarafından yönetildi. 750 yılında [[Abbasî|Abbasîler]] [[Bağdat]]'ta halifeliklerini ilan ettiler ve Emevî hanedanından Abdurrahman bin Muaviye, Endülüs'e kaçarak kendisini Emevî emiri ilan etti ve [[Kurtuba]] ([[Córdoba]]) kentini kendine başkent yaptı.
 
=== Endülüsئەندەلۇس Emevîleriئەمەۋىيلەر Dönemiدەۋرى (756-1031)[değiştir | kaynağı değiştir] ===
: ''Anaئانا maddeماددە: [[Endülüs Emevileri]]''
Bu dönem Endülüs'ün en parlak dönemi olarak bilinir. [[Kurtuba]] şehri, [[Bağdat]] ve [[Kahire]]'den sonra Dünya'nın üçüncü önemli bilim merkezi haline geldi. Bu dönemde günümüz [[Avrupa]] [[bilim]] ve [[Sanat|sanatının]] bâzı temelleri Endülüs'te atıldı. Yine o dönemde Avrupa'nın genelinde sadece papazlar ve liderler okuma yazma bilirken Endülüs'te halkın neredeyse tamamı okuma yazma biliyordu. Şehircilik ve şehir kültürü döneminin çok önüne geçmiştir. Kültürel farklılıkların zenginlik olarak algılandığı bir çağdır. Endülüslerin egemenliği altındaki topraklarda [[Sefarad]] Yahudileri bugün ''[[İspanya’daki Yahudi kültürünün altın çağı]]'' ([[Golden age of Jewish culture in Spain|Golden age of Jews ''(eng. wikipedia)'']]) olarak adlandırılan çağlarını yaşamışlardır.
 
19 -قۇر:
[[El Hamra Sarayı]]
 
=== Mülûkü'tمۇلۇكۇت-Tavâifتاۋائىڧ (Beyliklerبەگلىكلەر) Dönemiدەۋرى (1031-1090)[değiştir | kaynağı değiştir] ===
: ''Ana''ئانا maddeماددە'': [[Tavaif-ül Mülk]]''
Endülüs Emevî Devleti'nin son halifesi olan III. Hişâm, [[1031]] yılında öldüğünde Endülüs toprakları çok sayıda bağımsız devletçiklere bölündü. Bu devletçikler hem kendi aralarında çarpışmaya başladılar, hem de İspanya'nın Hristiyan devletçiklerinin de saldırılarıyla karşı karşıya kaldılar. Bâzı tavfa devletleri para karşılığı Hristiyan şövalyeleri de ordularında kullandılar. Örneğin [[Rodrigo Diaz de Vivar (El Cid)|El Cid]] (Arapça'daki El-Seyid adından gelir) adıyla tanınan [[Rodrigo Díaz de Vivar]], bunların en ünlüleri arasında yer alır. Bu karmaşık durum, [[Reconquista]]'yı hızlandırdı ve [[İspanya]]'da İslâm'ın yaygınlığını zayıflattı.
 
=== Murabıtlarمۇرابىتلار Dönemiدەۋرى (1090-1147)[değiştir | kaynağı değiştir] ===
: ''Ana''ئانا maddeماددە'': [[Murabıtlar]]''
Aslen [[Kuzey Afrika]] kökenli bir hanedan olan Murabıtlar, [[Endülüs Emevîleri|Endülüs Emevîlerinin]] parçalanmasını izleyen karışıklık döneminde düzenli bir askerî güce sahip olmalarının da verdiği avantajla kısa sürede [[İber Yarımadası|İber Yarımadasının]] [[Müslüman]] bölgelerinin neredeyse tamamını ele geçirdiler. [[1090]] ve [[1147]] yılları arasında bugünkü İspanya'nın büyük bölümü ve Kuzey Afrika'daki bâzı toprakları denetimleri altında tutarak güçlü bir devlet düzeni teşkil ettiler. İlk başlarda güçlerini korusalar da sonraları Hristiyan İber halklarının saldırıları ve Kuzey Afrikalı diğer toplulukların çıkarttığı ayaklanmalar yüzünden güçleri gün geçtikçe tükenen Murabıtlar, kendileri gibi Kuzey Afrika kökenli bir halk olan [[Muvahhidler|Muvahhidlerin]] saldırıları sonucu onların egemenliği altına girerek siyasî hâkimiyetlerini kaybettiler.
 
=== Muvahhidler Dönemiمۇۋاھھىدلەر دەۋرى(1147-1248)[değiştir | kaynağı değiştir] ===
: ''Ana''ئانا maddeماددە'': [[Muvahhidler]]''
Muvahhidler gene [[Kuzey Afrika]] kökenli bir [[Müslüman]] hanedan olup [[Murabıtlar|Murabıtlar Devletini]] yıkarak onların yerine geçtiler. [[1146]] ve [[1248]] yılları arasında bugünkü [[İspanya]] topraklarının bir kısmının yanı sıra [[Kuzey Afrika|Kuzey Afrikadaki]] bazı toprakları da denetimi altında tuttular. [[Hıristiyanlık|Hıristiyan]] saldırıları ve bazı iç karışıklıklar sonucu [[1248]]'de yıkıldılar. [[İber Yarımadası]] üzerinde hüküm sürmüş son büyük devlettir. Bu devletin yıkılışının ardından egemenliğindeki topraklarda bağımsız emirliklerden başka bir şey kalmamıştır.
 
=== Gırnataگرناتا (Granadaگرانادا) Sultanlığıسۇلتانلىقى (1232-1492)[değiştir | kaynağı değiştir] ===
[[1492]] دە بەنى ئەھمەر دەۋلەتىنىڭ يىقىلىشى بىلەن ئىسپانىيەدىكى 781 يىللىق [[ئىسلام]] ئەگەمەنلىكىنى ئاخىرلاشتۇردى.
[[1492]]'de [[Beni Ahmer Devleti|Beni Ahmer Devletinin]] yıkılışı ile [[İspanya]]'daki 781 senelik [[İslâm]] egemenliği sona erdi.
 
=== Müdeccenlerمۇدەججەنلەر veۋە Moriskolarمۇرىسكولار (1492 - 1610)[değiştir | kaynağı değiştir] ===
[[ئىسپانىيە]] قرالى III. ڧېلىپ، 1609- يىلى بىر ڧەرمان بىلەن 1610-1614- يىللار ئاراسى مۇدەججەنلەرنى ئىسپانىيەدىن قوغلىدى. كۆپلىگەن مەسجىد، گۇمبەز، مەدرەسە، قەسر، ساراي ۋە تەڭداشسىز قۇرلۇشلار بوزۇلدى ياكى تالان قىلىندى. مۇسۇلمان ئاياللار ۋە بالىلارغىچە قەتل قىلىندى ياكى ئىسپانىيەدىن كۆچۈپ كېتىشكە مەجبۇرلاندى. 300،000 دەك مۇدەججەنم ۋەتەنىنى تەرك قىلدى. شۇنىڭ بىلەن مۇسۇلمانلارنىڭ ئىسپانىيەدىكى ئىزلىرى چوڭ جەھەتتىن ئۆچۈرۈلگەن بولدى.
[[İspanya]] kralı [[III. Felipe]] [[22 Eylül]] [[1609]] tarihli bir fermanla [[1610]]-[[1614]] yılları arasında Müdeccenleri [[İspanya]]'dan kovdu. Çoğu cami, kümbet, medrese, köşk, saray ve eşsiz yapılar yıkıldı veya tahrip edildi. Müslümanlar kadın, çocuk fark etmeksizin katledildi veya İspanya dışına göç etmeye zorladı. 300.000 kadar Müdeccen, vatanlarını terkettiler. Böylece Müslümanların [[İspanya]]'daki izi büyük oranda silinmiş oldu.
 
== مەدەنىيەت ==
== Kültür[değiştir | kaynağı değiştir] ==
ئەندەلۇس مەدەنىيەتى، نۇرغۇن مەنادا ئۆز دەۋرىنى ۋە كېيىنكى دەۋىرنى چوڭقۇر تەسىرى ئاستىدا قويغان. ئەندەلۇس دەۋرى شۇنداقلا ئىسپانىيىدىلى يەھۇدى مەدەنىيەتىنىڭ ئالتۇن دەۋرىنى ھەم ياراتقان. زامانىسىدا دۇنيادىكى ئەڭ مۇھىم كۈتۈپخانەلەردىن بىرى بولمىش گرانادادىكى كىتاب بىتىگلەر بابۇررەملە مەيدانىدا 1 مىلىيون جىلد كىتاب كۆيدۈرۈلگەن.
Endülüs medeniyeti, birçok açıdan çağını ve sonrasını etkilemiştir. Endülüs dönemi aynı zamanda [[İspanya'daki Yahudi kültürünün altın çağı|İspanya'daki Yahudi kültürünün altın çağının]]<nowiki/>da var olmasını sağlamıştır.
 
== قاراڭ ==
Döneminde Dünya'nın en önemli kütüphanelerinden biri hâline gelen Grenada'daki kitaplar Babü'r-Remle Meydanı'nda '''1 milyon cilt kitap'''yakılmıştır. Bu konuda ünlü fransız fizikçi [[Pierre Curie]], 20. yüzyıl başlarında şunları söylemiştir:
* [[بەربەرىيلەر]]
* [[ئەمەۋىيلەر]]
* [[ئەندەلۇس ئەمەۋىي دەۋلەتى]]
* [[ئەندەلۇس ئۆزئەرك رايونى]]
* [[ئىسلام تارىخى]]
* [[ئىسپانىيە تارىخى]]
* [[ئىسپانىيە]]
* [[پورتۇگالىيە تارىخى]]
* [[تارىق بىن زىياد]]
* [[ئىبنى رۇشىد]]
 
== مەنبە ==
<sup>[[Endülüs#cite note-1|[1]]]</sup>
 
== Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir] ==
* [[Berberîler]]
* [[Emevîler]]
* [[Endülüs Emevî Devleti]]
* [[Endülüs Özerk Bölgesi]]
* [[İslâm Tarihi]]
* [[İspanya tarihi]]
* [[İspanya'daki Yahudi kültürünün altın çağı]]
* [[İspanyol]]
* [[Kemal Reis]]
* [[Portekiz tarihi]]
* [[Rodrigo Díaz de Vivar]]
* [[Tarık bin Ziyad]]
* [[İbn-i Rüşd]]
 
== Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir] ==
# '''[[Endülüs#cite ref-1|^]]''' Erol Toy, Cumhuriyet Gazetesi, 30 Temmuz 1979.
* Lütfi Şeyban, Reconquista / Endülüs'te Müslüman-Hıristiyan İlişkileri, İz Yayıncılık, İstanbul 2003.
Line 66 ⟶ 59:
* Hasan Baydar, Endülüs tarihi.
 
== تاشقى ئۇلىنىشلار ==
== Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir] ==
* [http://libro.uca.edu/payne1/payne2.htm The Library of Iberian Resources Online]